30.10.2017 klo 10-17

Valvontaeläinlääkäri ja ostopalvelumies, joka vasta paljon myöhemmin paljastuu meille olevan terveystarkastajan aviomies.

Olen siis lähettänyt vastineeni määräaikaan klo 9 mennessä. Kuulemisajan päättyminen oli outo ja tosiaan pahaenteinen. En silti ikinä olisi uskonut että näin tulee tapahtumaan, vaikka siitä puhuttiin, siellä tuotantokaniryhmässäkin. Kanien tappamista kun oli pohjustettu koko ajan, eikä mikään tekemämme kelvannut. Koppeja lisättiin, ja sitten keksitään uutena vikana ettei niiden materiaalikaan enää käy. Monta vastaavaa asiaa. Ei viranomainen vain tee näin. Viranomainen on byrokratian vanki, ja tekee asiat lain mukaan, harkiten, perustellen, varmana oikeasuhtaisista toimenpiteistään.

Valvontaeläinlääkäri on kyllä lukaissut vastineeni sen saavuttua. Sillä terveystarkastaja on soittanut uudemman kerran nimeämälleni teurastajalle, ja kysynyt olenko sopinut hänen kanssaan 50 kanin teurastuksen. Teurastaja on vahvistanut tämän tiedon, ja kertonut lisäksi että on puhuttu jo sadan kanin määrästäkin. Päivämäärää hän ei tietenkään voinut sanoa, kun siitä ei ollut vielä kanssani sovittu, mutta on omalta osaltaan tehnyt kyllä selväksi, että asia on jo järjestetty.


Haluan nyt vääntää rautalangasta tämän terveystarkastajan esteellisyyden kun asian ymmärtämisessä on monelle niin valtavan suuria vaikeuksia

Terveystarkastaja on siis kuullut henkilökohtaisesti teurastajalta jo 24.10.2017, että kaneja on mahdollista teurastuttaa teurastamolla. Mutta siitä huolimatta antanut valvontaeläinlääkärin jatkaa tämän tappopäivän suunnittelua, jolloin hänen aviomiehensä tuottamaa ostopalvelua tullaan käyttämään kanien ampumisessa.

Terveystarkastaja on vielä tänä tappopäivän aamuna 30.10.2017 soittanut teurastajalle vastineeni johdosta, ja saanut kuulla häneltä henkilökohtaisesti, että olen jo sopinut kanieni teurastamisesta teurastamolla, ja että kyseessä on huomattavat määrät kaneja. Tästäkin huolimatta hän on antanut aviomiehensä jatkaa sovittua ostopalvelua, ampua kanini, laskuttaa siitä, ja hävittää kanit kaatopaikkajätteeseen.

Miten tämän asian voi kukaan laittaa ”harmittavan muotoseikan piikkiin” tai muuten vähätellä sitä ”virheenä”, kun on täysin tietoisesti ja tarkoituksellisesti hankittu omalle perheelle taloudellista hyötyä ja aiheutettu meille vastaavasti mittava vahinko.


Saapuminen

Olen kirjoittanut vastinettani koko yön, koska muulloin ei ollut ollut sille aikaa kaiken muun työn ja eläintenhoidon ohella. En ollut nukkunut ollenkaan. Vastineen lähetin juuri määräaikaan mennessä, ja lähetin sen myös läänineläinlääkärille. Torkuin työpöytäni ääressä eilispäivän vaatteissa. Teemu oli nukkunut, joi aamukahvin ja oli lähdössä hoitamaan kaneja. Itse olisin halunnut nukkua edes tunnin jotta jaksan lähteä tekemään niitä asioita minkä takia nämä päivät otin töistäkin vapaaksi.

Poliisiauto ajoi talon viereen. Kello oli vähän yli kymmenen. Kohta autoja tuli lisää, ja ihmisiä virtasi pihallemme. Porista ajaa meille sen tunnin. Tunti siitä kun vastineenantoaikani päättyi, viranomaiset olivat jo täällä. Minähän en tiennyt mitään siitä, että toimenpidepäivä oli sovittu viranomaisten kesken jo viime viikolla. Että virka-apupyyntö poliisillekin jo kuvaa päätöksen sisällön. Että niillä toimenpiteillä, mitä olemme tehneet viimeisen 10 päivän aikana tarkastuksen jälkeen, ja niillä asioilla mitä kerron vastineessani, ei ollut ollut mitään väliä, eikä tulisi olemaan mitään väliä.

Päivän kulku ei ole ollut sellainen kliininen ja selkeä kuin tästä tekstistä yritän tehdä. Päivä oli täynnä ahdistusta, hätää, sekavuutta, joka puolelta eri viranomaisen repimistä eri asioiden pariin, jolloin oli täysin mahdotonta keskittyä yhtään mihinkään kunnolla.

Poliisin ”esittely” paikallaolijoista ja tarkoitus

Astumme ulos, taas siitä takaovesta, sillä viranomaiset ovat talon sillä puolen ja sillä ovella. Siihen toki pääsee nopeammin sivutieltä jossa autot olivat parkissa, mutta kai nyt jokainen erottaa vanhan rintamamiestalon pääoven kuisteineen pääsisäänkäynniksi takaoven sijaan? Eivät kankaanpääläiset poliisit ilmeisestikään.

Toinen poliiseista kysyy minulta, tiedänkö mitä nyt tapahtuu? Vastaan, että en kyllä tiedä. Sitten tämä poliisi 1 mukamas esittelee paikalla olevat viranomaiset – se tapahtuu siten, että hän viittaa vähän kädellään eri ihmisiin sanoessaan että sosiaalipuoli huolehtii lapsista, eläinsuojelu heidän asiansa ja me (poliisit) olemme täällä katsomassa että kaikki sujuu hyvin ja rauhallisesti. En kyllä tämän jälkeenkään tiedä, mitä täällä siis tapahtuu, ja poliisi jo hoputtaa että nyt sitten toimitaan.

Aivan ensimmäiseksi poliisi 1 käskyttää, että koirat ulos talosta. Hän haluaa koirat ulos talosta ja nyt heti, ennen ei astu sisään taloon. Ei mitään selitystä, ei esitettyjä asiakirjoja. Ei päätöstä, kirjallisessa eikä suullisessa muodossa. POLIISI VAATII KOIRAT ULOS. Joten vien koirat tarhoihin, talutan hihnassa pari kerrallaan. Ennen niiden ulossaamista sosiaalipäivystäjät (joita en tiennyt keitä nämä kaksi naista ovat) tunkeutuvat taloon sisään, saksanpaimenkoirista huolimatta, sillä aikaa kun vasta talutan niitä ulos ja tarhaan.

Toisessa tarhassa on yksi koppi, ja toisessa, siinä elementtiaitauksessa ei ole koppia lainkaan. Mutta näihin koirat joutuvat koko päiväksi, poliisin käskystä, ja eläinlääkäreiden mitään asiaan sanomatta. Sisäkoirat tulevat seisomaan näissä tarhoissa yli kuuden tunnin ajan ilman makuupaikkaa, kun luntakin on jo maassa.

Kun koirat on saatu ulos talosta, poliisit tunkeutuvat sinne myös. Sanomatta kertaakaan miksi, mistä syystä, millä perustein, tai mitä ollaan nyt tekemässä. Valvontaeläinlääkärin ennakkotiedolla selkeästi mennään. Meillä ei ole eläinten ulosteita edelleenkään lattioilla. Savea vain. Eipä kukaan viranomaisistakaan ottanut savisia kenkiään pois kun kotiimme tunkeutuivat.

Poliisi 1 kirjaimellisesti huutaa meille. Hän huutaa rikkonaisista seinärakenteista ja puuttuvista lattialistoista (koiranpennut syöneet, remontti jäänyt kesken ym.), hän huutaa roikkuvista sähköjohdoista johon huomautan – kyseisessä johdossa ei kulje virta, siinä on savuhormiin kiinteästi asennettu vanhanaikainen liesituuletin, joka on otettu pois käytöstä silloin kun uusimme talon sähköjohdot. Liesituulettimen sähköjohto on irti jakorasiasta. Siinä ei siis mene sähköä. Se ei ole kenellekään vaarallinen. Poliisi 1 vastaa huutamalla: ”Ei sillä ole merkitystä, ei niitä jätetä tuolla lailla!”. Poliisi 1 huutaa, että teinityttärillämme ei ole mitään yksityisyyttä. Ei edes verhoa vessanpytyn edessä! En ole käsittänyt lainkaan, että he ovat jotenkin käsityksessä, että kuljemme taloon takaoven kautta, välittämättä siitä että joku olisi veskissä. Voin kertoa, että tyttäremme osaavat laittaa ovet lukkoon silloin kun käyttävät wc-tiloja, eikä kukaan häiritse heitä silloin. Meillä on etuovikin josta kulkea taloon.

Poliisi 1 ei kuitenkaan anna edes suunvuoroa. Asenne on käsittämätön. Hän vaatii koko taloa remonttiin, nyt keskitytte perheeseen ja jouluun ja menette muualle asumaan. Sosiaalipäivystäjätkin vaikuttavat kauhistuneilta, ja koittavat sanoa että kyllähän nyt siivous riittää. Poliisille ei riitä. Teemulle hän huutaa, ”ole sinä mies!”, tarkoituksena kai että pistä naisesi kuriin. En halua tietää millä tavoin tämä POLIISIN mielestä tulisi tapahtumaan.

Valvontaeläinlääkäri, terveystarkastaja, kaksi läänineläinlääkäriä, kaksi sosiaalipäivystäjää, kaksi poliisia ja siviiliasuinen mies sekä palotarkastaja

Viranomaisia ei esitellä nimellä, ainakaan minulle. Ainoastaan läänineläinlääkäri 2 tulee esittelemään itse itsensä, että me emme olekaan tavanneet vielä. Läänineläinlääkäri 1 on sama joka kävi 20.10.2017. Valvontaeläinlääkärin ja terveystarkastajan muistan, vaikka tapasin siis heidätkin ensimmäistä kertaa vain 10 päivää aiemmin, samalla kun läänineläinlääkärin 1.

Kahdesta sosiaalipäivystäjästä ymmärrän vain että he ovat sosiaaliviranomaisia, heidän tarkoituksensa paikan päällä on epäselvä, eivätkä he puhu kanssani koko päivänä. Poliisi puhui lapsista, valvontaeläinlääkäri taas selittelee heidän läsnäoloaan myöhemmin lausunnoissaan sillä että tapahtumat olivat raskaita ja tarvitsimme tukea. Sosiaalipuoli oli kuitenkin kiinnostunut lähinnä tyttäristämme, jotka eivät olleet edes kotona. Edellisviikko oli ollut syysloma ja tytöt mummolassa toisella paikkakunnalla, ja olivat tulossa vasta tänä iltana siskoni kyydillä kotiin.

Tiellä norkoilee lisäksi siviiliasuinen mies, joka on ilmeisesti Teemulle kerrottu olevan ostopalvelumies. Teemu arveli minulle että kyseessä olisi joku metsästäjä.

Viranomaiset puhuvat jotain, että palotarkastaja ei pääse paikalle tai että paikalle tulossa kestää tai että on epävarmaa onko tulossa, ja he eivät oikein tunnu tietävän miten nyt edetä. En minä siinä kohtaa ymmärrä, mikä tarkoitus tällä kaikella on. Kuten sillä, mitä hittoa täällä vielä palotarkastajakin tekee.

”Kierretään nyt kanit palotarkastajaa odotellessa”

Koska palotarkastaja on ilmeisesti jotenkin myöhässä, eläinlääkärit lähtevät kiertelemään kaneja. Olisiko tätä lainkaan tehty jos asuinrakennukseen hyökkäys palotarkastajan avulla olisi päästy heti aloittamaan?

Jossakin kohtaa sanon tästäkin että kirjoitinhan jo vastineeseenkin että teurastus kaneille on jo sovittu. Tähän terveystarkastaja sanoo kovaan ääneen, että ”mä soitin sille äsken” ja että ei kuulemma ole mitään sovittu, ympäripyöreästi olisi vain puhuttu jotain aiheesta. Olin shokissa. Miksi teurastaja valehtelisi noin, kun asia oli selkeästi sovittu, ja hän lähtenyt järjestelemään asiaa mahdollisimman pian tapahtuvaksi? Vasta myöhemmin selviää, että se kuka tässä valehtelee, on terveystarkastaja. Koska hänen aviomiehensä norkoilee tiellä valmiina ampumaan kanit.

Yhdessä kohtaa läänineläinlääkäri 2 kaataa jollekin kaniryhmälle vettä, ja ne tulevat juomaan. Emmehän me ole päässeet hoitamaan kanejakaan vielä, kun viranomaiset ovat hyökänneet paikalle. Kanien ”kova janoisuus” oikein videoidaan. Minä naurahdan epäuskoisena, että tämäkö nyt sitten osoittaa että kanit eivät saa tarpeeksi vettä? Kyllä, kuulemma juuri sitä, tämä on jokin juottotesti! Läänineläinlääkäri kaataa seuraavalle kanille vettä. Sepäs ei tulekaan juomaan.

”Palotarkastus”

Palotarkastaja saapuu paikalle, ja nyt siirrytään taloon sisään. Kukaan ei selitä, miksi palotarkastus pitää suorittaa eläinsuojelullisten toimenpiteiden yhteydessä. Kukaan ei selitä, miten palotarkastaja on paikalle kutsuttu ja miksi? Me emme kykene asioita kyseenalaistamaan. Meidät on yllätetty täysin yhdeksän eri viranomaisen yhteishyökkäyksellä. Jokainen repii omaan suuntaansa. Viranomaisilla, etenkin voimakkaasti esiintyneellä poliisilla on sellainen vaikutus, että ei niitä voi kyseenalaistaa ja vastustaa tilanteessa. Pääsee vielä maijaan istumaan eikä voi vaikuttaa asioihin senkään vertaa.

Läsnä on palotarkastajan ja meidän lisäksemme molemmat sosiaalipäivystäjät, molemmat poliisit, valvontaeläinlääkäri ja läänineläinlääkäri 1. Valvontaeläinlääkäri tulee myöhemmissä lausunnoissaan ja poliisikuulusteluissaan kieltämään osallistuneensa palotarkastukseen, ja väittämään että muut viranomaiset kertoivat hänelle palotarkastuksen JÄLKEEN, että palotarkastaja asetti talon asumiskieltoon! Näin näppärästi tämä vastuun siirtäminen viranomaiselta toiselle sujuu.

Teemu oli juuri polttelemassa vähän roskia uunissa, jotta muuri lämpiää ennen kuin varsinaisesti päästään lämmittämään. Meillä kun on puulämmitys ja ilmat vasta kylmenneet. Emme muistaneet juuri milloin nuohooja oli viimeksi käynyt, joten palotarkastaja kielsi tulien teon samantien – ”tehdäänkö nyt sillä lailla että et polta enää mitään ennen kuin vuosinuohous on tehty ja tulisijojen kunto tarkastettu!”. Teemu soitti nuohoojalle heti ja palotarkastajan läsnäollessa, ja sopi nuohouksen siltä seisomalta nuohoojalle sopivalle päivälle joka oli tuleva torstai 2.11.2017.

Palotarkastaja suurinpiirtein juoksi talon läpi, ei puhunut minulle mitään vaikka pöytäkirjassa tulee lukemaan että minuakin on asiassa muka kuultu. Luen vasta jälkeenpäin palotarkastuspöytäkirjasta, mitä asioita hän on moittinut ja mitä korjauskehotuksia antanut.

”Asumiskielto”

Teemulle ilmoittivat asumiskiellosta sosiaalipäivystäjä 1 ja poliisi 1 ”yhdestä suusta”, välittömästi palotarkastajan poistuttua. Poliisikuulusteluissa palotarkastaja myöhemmin kertoo, että asumiskiellosta puhuttiin jo hänen paikalle tullessaan, mutta hän ei ole sellaista asettanut vaan tehnyt yleisen palotarkastuksen poliisiviranomaisen pyynnöstä. Vastuuta kuitenkin siirretään poliisilta sosiaaliviranomaisille – kuulemma poliisit vain soittivat puhelun heidän puolestaan. Näin näppärästi se vastuun palloittelu edelleen onnistuu.

Minä en muista missä kohtaa sisäistin tietoa ”asumiskiellosta”, mutta ymmärsin kyllä päivän päätteeksi että me emme saa jäädä taloon yöksi. En ymmärtänyt miksi, ja vähän Teemulle kapinoinkin illalla että eihän kukaan tiedä vaikka täällä nukkuisimme yön. Mutta viranomaisiahan on syytä totella, etenkin poliisia. Olin niin väsynyt ja shokkitilassa kun päivä lopulta on ohi, etten olisi edes kyennyt kyseenalaistamaan enää mitään. En ollut edelleen nukkunut koko edeltävänä yönä, ja tämä päivähän on vielä vasta aluillaan.

Kissat viedään

Olen vielä talossa sisällä kun palotarkastaja jo poistuu, ja Teemulle on ulkona kerrottu tämä, että talo olisi asumiskiellossa. Sillä nyt tulee terveystarkastaja ovelle kissankoppien kanssa, ja poliisi 1 jyrisee vierestä ”noniin nyt haette kissat!” Asenne on, tapahtuu nyt eikä viivytellä tai vastustella.

Meillä on kuusi kissaa. Terveystarkastajalla on mukanaan viisi kissankoppaa. Tarkastuskertomuksessahan puhuttiin viidestä kissasta, vastineeseen olen kyllä korjannut että kissoja on kuusi. Mutta koska pariskunta terveystarkastaja & ostopalveluaviomies ovat valmistautuneet hakemaan meiltä viisi kissaa hoitoonsa, se määrä koppia oli mukana.

Kissoille hankitut kirppulääkkeet esitetty eläinlääkäreille

Ennen kissojen vientiä olen viitannut siihen mitä kirjoitin vastineeseen, kun valvontaeläinlääkäri on kirjoittanut tarkastuskertomukseensa yläkerran tasanteen kissojen huonosta karvasta. Että kissoilla on ollut kirpputartuntaa, mutta niitä on lääkitty. Koska niskavaleluliuoksen teho oli ilmeisesti lakannut, olin jo ostanut uudet lääkkeet.

NÄYTIN ELÄINLÄÄKÄREILLE NÄMÄ JO HANKITUT VALELULIUOKSET, SEKÄ TYHJÄT PAKKAUKSET JOTKA OLI KOIRILLE JUURI LAITETTU. ELÄINLÄÄKÄRIT VEIVÄT KISSAT TIETÄEN, ETTÄ NE EIVÄT OLE VIELÄ SAANEET UUTTA LÄÄKITYSTÄ UUSIUTUNEESEEN KIRPPUTARTUNTAAN.

KISSOJA EI TULLA HOITAMAAN TÄMÄN KIRPPUTARTUNNAN OSALTA TERVEYSTARKASTAJAN JA AVIOMIEHENSÄ HOTEISSA SEURAAVAAN VIITEEN PÄIVÄÄN!

VIIDENTENÄ PÄIVÄNÄ PORIN KAUPUNGINELÄINLÄÄKÄRI LOPETTAA KISSOISTA TOISEN ”IHOTTUMAN” TAKIA. KISSALLA OLI VAIN KIRPUNPUREMISTA JOHTUVA ALLERGINEN REAKTIO JOKA OLI TÄYSIN HOIDETTAVISSA!

Kuljetuskopeissa ei ollut edes pyyhettä tai rättiä. Paljaat muovikopat. Tuntui pahalta laittaa kissat niihin. En itse ikinä kuljeta kissoja ilman mitään kopan pohjalla. Ne voivat oksentaa matkapahoinvointia tai tehdä tarpeensa koppaan, ja joutua sitten makaamaan eritteissä.

Minähän valitettavan kiltisti tuon kissat heille. Kuka vastustaa poliisia? Tätä isokokoista aggressiivista poliisia? Minulle ei kerrota juuri mitään, en ole saanut mitään päätöstä. Tulen ikuisesti katumaan tätä. Kahta kissoista emme tule näkemään enää koskaan. Tyttäreni ei näe lempikissaansa enää koskaan. Mutta mitä olisin voinut? Poliisi 1 omaa sellaisen asenteen ja äänen volyymin, että hänen kanssaan ei voi keskustella, jos edes ehtisi kysyä mitään kun hoputtaa, nyt toimintaa, niin kuin olisi tulipalo ja kiire. Poliisi kun käskyttää, kansalaisen on toteltava.

Terveystarkastajaa ei loppupäivänä enää näy. Ymmärrän tietysti vasta jälkikäteen, että hän on vienyt kissat omaan kotiinsa aviomiehensä laskuttamaan hoitoon, samaan aikaan kun tämä aviomies jää vielä ampumaan kaneja paikan päälle, laskuttaen tästäkin palvelusta.

Kaneja aletaan tappaa, ensin myös lopetusaineilla – kuka sen kustansi?

Sitten eläinlääkärit alkavat valmistautua kanien lopettamiseen. Millään mitä olen kertonut vastineissa, tai tehdyillä asioilla ja lähitulevaisuuteen suunnitelluilla asioilla ei ole mitään väliä. Eläinlääkärit hakevat autoista lopetusaineita. Silloin muistan erään keskustelun eläinlääkäri-tuttavani kanssa, jolta myös olin kysynyt hätäännyksissä neuvoja 16.10.2017:


Toinen keskustelija on siis itsekin eläinlääkäri. Tämän muistaessani, alan hätääntyä, että jos kaneja pitää lopettaa niin ammutaan sitten kun ampujakin on, etten joudu vielä näistä lääkeaineistakin maksamaan hillittömiä summia! Mutta tähän läänineläinlääkärit sanovat kuin lapselle puhuisi: ”Voi, ei nämä sulle mitään maksa!” Ihmettelen ristiriitoja, etenkin myöhemmin. Omistaja kun vastaa ESL 44 § mukaisten toimenpiteiden kustannuksista.

Kuka siis on maksanut nämä lääkeaineet joilla iso osa kaneista lopetettiin? Aluehallintovirastossa ei ollut mitään asiaa vireillä asiaan liittyen, eikä ole tänä päivänäkään. Lääkeaineista minua ei ole koskaan laskutettu. Terveystarkastajan aviomies sen sijaan on laskuttanut kaikista lopetetuista kaneista kuin olisi ne ampunut, vaikka osa kaneista lopetettiin lääkeaineilla. Jonnekinhan nämä lääkeaineet on pitänyt merkitä käytetyn, ja joku taho ne on maksanut jotakin reittiä. Entä miksi terveystarkastajan aviomiehen on annettu laskuttaa koko kanimäärän lopettamisesta, vaikka tosiasiassa ei käyttänyt luotejaan ja vaivannäköään niistä jokaiseen?


Ylläolevat kuvat otin, kun juoksin hädissäni ostopalvelumiehen perässä pellolla. Kuvien kanit ammuttiin hetki kuvien oton jälkeen kun juoksin taas läänineläinlääkärien perässä katsomassa ketä he ovat lopettamassa.

Kuvista näkee, kuinka häkkien suojia on vielä edelleen paranneltu viime käynniltä, nyt koko takaseinänkin peittää pressu. Vaikka maisema näytti lumiselta, kuvista näkee myös, että kyseessä oli ensilumi, joka ei ollut myöskään pysyvä. Nämä laidunhäkit olisi siirretty tällä viikolla pois täältä pellolta. Kaneilla ei ollut niissä mitään hätää. Niille tuotiin oljet, heinät ja rehu ja vesi tänne. Oli ihan sama oliko häkki jo pihassa vai vielä hetken täällä pellolla.

Sillä aikaa kun läänineläinlääkärit alkoivat lopettaa isoissa tarhoissa olevia kaniryhmiä lääkeaineilla, lähti ostopalvelumies tosiaan pellolle yksinään kaneja ampumaan. Valvontaeläinlääkäri ei kulkenut hänen mukanaan koko aikaa. On siis turha sanoa minulle että eläinlääkärin valvonnassa on kaikki kanit lopetettu. Samalla kun läänineläinlääkärit varmistivat minulta joka kaniryhmän kohdalla, onko siinä joku jonka haluan ehdottomasti säästää, ostopalvelumies ei paljon kysellyt. Hän kulki häkistä häkin luo ja ampui kanit. Pellolla olevat näyttivät olevan täysin vapaata riistaa, ja minun olisi pitänyt ehtiä juosta sieltä hakemaan vielä ne ketkä haluan pelastaa. Välillä totesin ahdistus rinnassa, meni jo. Ehdittiin ampua. Huomautan tähän, että päätöksessäkin tulee lukemaan – kunhan sen seuraavana päivänä edes saan! – että saan valita eloonjäävät kanit!

Ylläolevissa kuvissa valvontaeläinlääkäri ja ostopalvelumies. Sula kohta lumessa on paikka josta toinen laidunhäkki oli jo siirretty pois pellolta. Jäljelläoleva häkki tässäkin on suojattu edelleen paremmin, pressulla koko takaseinä. Ja olisi siirretty pihaan tämäkin tällä viikolla.

Suurentamalla kuvia näet oikeassa ylänurkassa kanilarakennuksen. Sen ympärillä on puolensataa vuotta vanhoja lehtipuita. Se alue missä suurin osa kaneista asuu, on kaikkea muuta kuin ”tuulinen, aukea paikka”.

Häkki, johon mies kania ampuu, on meidän pihasta kyselemättä viety kanihäkki. Alkuun hän siirsi tähän häkkiin kanin kerrallaan ja ampui siihen. Hän siis otti ryhmästä kesyjä kaneja, ja sen sijaan että olisi ampunut ne lainmukaisesti, kiinnipitäen, ampuen aivoihin, hän asettaa tämän kanin toiseen häkkiin, ja ampuu liikkuvaa kohdetta! Verkon läpi, häkkiin jossa pohjallakin tietysti verkko, ja vielä vahva sellainen. Kun huomautan hänelle asiasta, mies vain toteaa ”Ei haittaa”.

Eikä mies kauaa jaksanut kaneja siirrellä edes erilliseen häkkiin. Hän jatkoi kanien ampumista suoraan laidunhäkkeihin, toistensa viereen. Veriset kuvat todistavat tämän, ja luotien aiheuttamat vauriot näidenkin häkkien verkoissa. Osassa laastipaljukopeistakin löytyy luodinreikiä!

Kuva 1.11.2017. Kaneja on ammuttu suoraan laidunhäkkeihin.

Minua yritetään saada lähtemään sosiaalipäivystäjien mukaan

Kaneja on alettu tappaa välittömästi ”asumiskielto” järjestettyä. Minä juoksen tietysti eläinlääkärien perässä ja teen kaikkeni jotta mahdollisimman vähän kaneja tullaan tappamaan. Tässä kohtaahan minun edelleen annetaan ymmärtää, että kaneja tapetaan heidän näkemyksensä mukaan lainvastaisista pitopaikoista! Minä en ole saanut päätöstä, jossa tulee lukemaan, että kaneja jätetään eloon 30 kappaletta – olivat ne miten hyvissä pitopaikoissa tahansa!

Teemu jää puhumaan sosiaaliviranomaisten kanssa, kun minä lähden pellolle missä kaneja tapetaan. Meille ollaan järjestämässä jo vuokra-asuntoa. Teemu kieltäytyy. Voimme mennä yöksi sukulaisten luo. Uusi asunto järjestyisi jo huomisesta alkaen, intetään. Täksi yöksi järjestyy jokin majoitus sosiaaliviranomaisten puolesta myös. Sosiaalipäivystäjät sopivat Teemun kanssa, että tapaamme seuraavana päivänä klo 15.30 koko perheen kesken, siskoni osoitteessa. Teemu tulee huomenna menemään tähän tapaamiseen tyttöjen kanssa mutta kumpikaan sosiaalipäivystäjistä ei tule paikalle, eikä asiakasasiakirjoista tule löytymään mitään tällaisesta tapaamisesta sovittua. Minä jään kotiin – yksin viranomaisten kanssa – sillä yllättäen kaneja tullaan huomennakin ampumaan. Teemu kokee pakolliseksi lähteä sovittuun tapaamiseen lasten vuoksi ja jättää minut yksin. Minä en jätä eläimiäni.

Poliisi 2 tulee nyt välillä luokseni pellolle ja pyytää lähtemään sosiaaliviranomaisten mukaan. Hän puhuu jotain että merkitsisin kanit jotka haluan säästää. En ymmärrä miten voisin sen tehdä, kun nyt tapetaan niitä millä ei muka ole sopivia pitopaikkoja, ja olen eri mieltä viranomaisten kanssa. Luultavasti poliiseilla on ollut tiedossa päätöksen sisältö, että kaneja tullaan jättämään eloon joku tietty määrä. Mutta sillä perusteella kaneja ei tänään maanantaina tapeta. Saan koko päivän vaikuttaa siihen, millaisiin tiloihin kanit saavat jäädä. Joten minua ei kiinnosta mitä poliisi sanoo, sillä kanejani tapetaan ja yritän niitä säästää.

Poliisi 2 tulee uudemmankin kerran, lähtisit nyt heidän mukaansa. Nämä ovat sinulle rakkaita kaneja ja tämä on varmasti raskasta. Saatan tiuskaista, että tapan niitä itsekin. Kanien kuolema ei ole paha asia silloin kun se tapahtuu asianmukaisesti ja sille on jokin syy. Nyt se syy puuttui. Tämä on täysin mielivaltaista mitä täällä nyt tapahtuu. Täysin turhaa. Täysin väärin.

Tajuan vasta myöhemmin että minua yritettiin saada paikalta pois kaikin keinoin, ilmeisesti jotta viranomaisilla olisi ollut vapaat kädet tehdä mitä haluavat loppupäivän. Poliisit eivät kuitenkaan voineet fyysisesti koskea minuun ja viedä minua pois. Ihme sinänsä. Eipä tässä mitään laillisuuden rajoja tähänkään mennessä ole noudatettu.

Minä siis saan koko tämän päivän siirrellä kaneja miten haluan, jotta ne jäävät eloon! Sisäkanilassa on hyvä säänsuoja, joten siirrän ensisijaisesti sinne kaikki mitkä mahtuvat. Toinen kynnyskysymys oli kopin materiaali. Muoviset laastipaljukopit eivät kelpaa, mutta jos kanilla on puinen tai vanerinen koppi, se kelpaa. Siirtelen siis kaneja sekä parantelen niiden suojia edelleen tämän päivän. Ja saan aivan vapaasti tehdä näin.

Poliisi: ”Voisin nyt lopettaa sen ketun”

Kesken kanien ampumisen poliisi 1 tulee sanomaan eläinlääkäreille, että voisi nyt lopettaa sen ketun ennen kuin lähtevät. Eläinlääkärit, tai kukaan muukaan viranomaisista, ei ole siis edes nähnyt kettua vielä koskaan, onko sellaista olemassakaan. Se on vain määrätty tapettavaksi. Päätöksessä, joka tehdään vasta huomenna. Ainoa viranomainen joka näkee ketun ikinä elävänä, on poliisi joka sen ampuu!

Koska en edes tiennyt, onko vastinettanikaan ehditty lukea, kerron tietenkin tässä suullisestikin miten ja miksi kettu on minulla. Että se on oman käsitykseni mukaan täysin luvallisesti minulle siirtynyt. Poliisi 1 naurahtaa jotain, että ei minua tässä kukaan siitä syytäkään?! Juoksen läänineläinlääkärin perässä ja suorastaan anelen, eikö voi kysellä ensin eläintarhoista ja vastaavista voiko joku ottaa ketun, ettei sitä tarvitse tappaa! Läänineläinlääkäri vain puistelee päätään ja vastaa: ”Ei, ei ei ei”.

Poliisi 1 käskyttää Teemua hätistämään ketun ulos kopistaan. Sitten hän käskee Teemua sulkemaan kopin ja poistumaan tarhasta. Poliisi 1 alkaa tähtäillä kettua virka-aseellaan TARHAN ULKOPUOLELTA. Kettuaitaverkko on 2 mm paksua rautalankaa (muovituksen kanssa 2,5 mm) ja sen silmäkoko on 50 mm. Tarhan koko on yli 20 neliötä jossa kettu liikkuu vapaasti. Tarhan ulkopuolella, juuri siinä suunnassa minne poliisi tähtää, ollen useiden metrien päässä ketusta, on muun muassa vanhat kaivonrenkaat, ja taaempana kalliota. Tontilla on useita ihmisiä.

Poliisi 1 sanoo: ”Ei tämä nyt ihan kaikkien säännösten mukaan mene, mutta..”

Tämä on järjetöntä! Vapisen mutta kaivan esiin puhelinta että saan otettua tästä videokuvaa.

Poliisi huomaa aikomukseni ja kieltää minua kuvaamasta tapahtumaa.

Neljä laukausta. Neljä helvetin pelottavaa laukausta. En ole kaukana ampujasta minäkään.

Poliisi 1 hakee läänineläinlääkäri ykkösen toteamaan että kettu on kuollut. Kukaan eläinlääkäreistä ei ole valvonut itse lopetustapahtumaa.


Kettukuvassa takana näkyvät pienet häkit ovat keränneet hämmästyttävän määrän kritiikkiä. Kyllä, nehän ovat pienemmästä päästä häkkejäni, kuten muista kuvista varmaan voi todeta. Kuvan oikealla näkyy esimerkiksi osa isoista tarhoista. Nuo pikkuhäkit ovat kuitenkin pinta-alaltaan 0,7 neliömetrin kokoisia. Sellaisessa saisi täysin laillisesti pitää 3-5 kg kokoisia lemmikkikaneja yksi tai kaksi kappaletta koko niiden eliniän. Meillä kanit eivät kuitenkaan asu koko elämäänsä näissä pienemmissä häkeissä.

Konflikti, oranssit laidunhäkit

Kuva 1.11.2017

Yksi riitatilanne tulee oranssien laidunhäkkien luona. Ne on tuotu jo pois pellolta, asetettu vierekkäin, täytetty puhtaalla kuivalla oljella ja niiden päällä on iso, vahva raksapressu, joka ulottuu pitkienkin sivujen yli kokonaan (kuvassa pois paikoiltaan koska kaikki kanit on jo tapettu). Häkit ovat auki siis vain päädyistä.

Eläinlääkärit haluavat tappaa nämäkin kanit. Minä vastustan. Kaneilla on täysi suoja heidänkin esittämillä kriteereillään. Vahva raksapressu ei taatusti päästä vettä eikä tuuli tuo sivuilta luntakaan kun se ulottuu sieltä maahan asti. Osassa häkeistä koppeina oli kuitenkin laastipaljut, ja osassa puiset.

Eläinlääkärit jättivät rauhoitettuja kaneja kuolemaan kylmään

Yhden ryhmän ”annoin” tästä tappaa silloin kun eläinlääkärit lopettivat vielä kaneja aineilla. Nyt olin siirtämässä niiden häkkiin muita mitkä halusin säästää. Ja löysin kopista sen aiemman ryhmän jäseniä – rauhoitettuina, mutta ei lopetettuina! Oho, ne on jääneet sinne, eläinlääkäreillä oli vain sanottavanaan. Nämä kaniparat olisivat paleltuneet kuoliaaksi jos en olisi niitä löytänyt. Niille oli annettu rauhoitusaine joka sai ne nukkumaan. Liikkumaton ja syömätön kani menettää nopeasti ruumiinlämpönsä.

Joka tapauksessa, minulla oli nyt näissä häkeissä kaneja joiden kanssa en aikonut antaa periksi. Näitä ei tapeta. Niillä on riittävä suoja. Läänineläinlääkäri 2 alkoi jo antaa periksi, ja kysyi valvontaeläinlääkäriltä, eikö näillä nyt ole ihan riittävä suoja? Valvontaeläinlääkäri mumisee, että sitten herää kysymyksiä miksi nuo tuolla (viittaa pellolla oleviin laidunhäkkeihin) ei kelvanneet. Että joku voi ihmetellä. Asia päättyy siten, että läänineläinlääkäri 2 auttaa minua siirtämään lahonneen vanhan puisen kettukopin ryhmälle jonka haluan säästää. Siihen tyytyy valvontaeläinlääkärikin. Haluamani kanit jätetään eloon.

Mutta vain vuorokaudeksi. Kun he huomenna palaavat ilman läänineläinlääkäri kakkosta, kaikki nämäkin kanit ammutaan enkä voi kuin katsoa vierestä, sillä poliisi estää minua hakemasta rakasta Chisua turvaan, ja niitä muita. Jotka tänään katsottiin että ovat eläinlääkäreille kelpaavassa pitopaikassa.

Chisu tyttärineen oli oransseissa laidunhäkeissä. Ne ammutaan seuraavana päivänä, kun seuraan voimattomana pihalta. Poliisi estää liikkumiseni. Kuva vuodelta 2016.

Toinen konflikti

Toisen kerran pidän pääni kanilarakennuksen vieressä olevien isojen tarhojen luona. Isoissa tarhoissa ei ole kattoa, koska eivät ole niin vankkarakenteisia että kestäisivät lumikuorman. Mutta tarhoissa on kunnon vanerikopit. Tämä ei kelpaa eläinlääkäreille. He tappavat väkisin kaneja näistä tarhoista – siis vievät ostopalvelumiehelle ammuttavaksi. Mutta yhden porukan kohdalla en anna periksi. Siinä on Lady Gaga, ensimmäisestä poikueestani ja kantanaaraitani, kolmen tyttären kanssa. Sisäkanilaan en saa enää mahtumaan tällaista isompaa ryhmää. Mutta näitä ette tapa.

Eläinlääkärit antavat Lady Gagankin kanssa sitten periksi. Mutta tarhaan pitää sitten rakentaa katto, jotta se tulee heille kelpaamaan. Läänineläinlääkäri 2 on myös vakuuttanut, että sisäkanilassa kaikki ovat turvassa, koska siellä on hyvä säänsuoja. Saan kuulemma sitten aikaa laittaa kaiken muun siellä kuntoon, kuten ne piilot kaikille kaneille. Tänään olen sinne siirtänyt kaikki kanit mitkä vaan suinkin mahtuvat. Muun muassa yhden emon ja poikueen, jossa kuviona harvinaisempi valkokorvainen muunnos.

Mutta iltaa kohti jo käydessä, kun läänineläinlääkäri 2 on jo poistunut, ja jäljellä on vain valvontaeläinlääkäri ja läänineläinlääkäri 1, onkin erilainen ääni kellossa.

Kaneilta ei saa puuttua sitten mitään ja kaiken pitää olla kunnossa – ”tulemme huomenna tarkastamaan”

Valvontaeläinlääkäri oli selvästi harmissaan kun läänineläinlääkäri 2 antoi kaneja niin paljon siirrellä sisäkanilaan. Nuo valkokorvapoikaset oli yhdet jotka sinne vielä vaadin. Jouduin ne laittamaan liian pieneen häkkiin, mutta lupasin järjestellä kanit paremmin vielä tänä iltana.

Valvontaeläinlääkäri vannottaa meitä pitämään huolen siitä ettei täältä löydy mitään huomautettavaa huomenna. Hän sanoo sen oudon uhkaavasti, että huomenna ei saa sitten puuttua kaneilta mitään. Hän sanoo, että he tulevat huomenna tarkastamaan kanit, samalla kun hakevat koirat hoitoon.

”Voit etsiä koirille hoitopaikat”

Niin – aiemmin minulle tosiaan sanottiin, että voin etsiä koirille itse hoitopaikat, muussa tapauksessa he tulevat hakemaan ne huomenna viranomaisen järjestämään hoitoon. Olivat kyllä lisänneet, että heidän täytyy sitten saada tietää, minne koirat menevät hoitoon.

Emme kuulkaa tämän päivän pyörityksessä pystyneet ihmettelemään sitäkään, miksi kissat vietiin samantien, ja koirilla ei niin väliä. Koirat saivat jäädä siihen taloonkin, jonka sanottiin olevan asumiskiellossa, ja jonne me itse emme saaneet jäädä.

”Meidän mielestämme nuo grönlanninkoiratkin pitäisi lopettaa”

Päivän päätteeksi valvontaeläinlääkäri ja läänineläinlääkäri 1 tarjoilivat vielä yhden yllärin. He tulevat luokseni ja läänineläinlääkäri sanoo: ”Meidän mielestämme nuo grönlanninkoiratkin pitäisi lopettaa”.

Ette ole tosissanne!

Mitään perustelua asialle ei ollut. Eihän ne nuoria enää olleet, mutta koirissa ei ollut minkäänlaista terveydellistä vikaa, eikä sellaista edes väitetty olevan! Asia johti siihen, että minun piti näyttää, että koiria voi taluttaa hihnassa! Miksikä he niitä luulivat, käsittelykelvottomiksi villieläimiksi?

Hain toisen grönlanninkoiran liinaan, kävelin tiellä ja eläinlääkärien luona. Sitten tiuskaisin, ”joko riittää vai vieläkö jatkan?” ”Eiköhän tämä riitä”, mumisee läänineläinlääkäri 1.

Viranomaiset poistuvat, muistuttaen vielä että tulevat huomenna tarkastamaan ne kanit.

Terveystarkastajan aviomies jättää Hangassuon jäteasemalle kello 18 jälkeen 320 kg tapettuja kanejani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *